‘Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten’

goirle-monument-voor-de-familie-dasch

Stolpersteine (ook bekend als struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Günter Demmig. Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven of gedeporteerd. Struikelstenen, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de stenen zijn in een messingplaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.

Op zoek naar de geschiedenis van zijn eigen huis stuitte de heer Bijsterveld op de dramatische geschiedenis van een Joodse familie en een zoon die is vermoord in Auschwitz. “In mijn lezing en de aansluitende film, gemaakt door de Stichting Verhalis, doe ik verslag van mijn zoektocht naar Bertram Polak (1918-1942) en zijn nabestaanden. Langs allerlei wegen kwamen steeds meer puzzelstukjes boven water in de vorm van documenten, foto’s en bovenal persoonlijke herinneringen. Uiteindelijk kwamen dertig familieleden uit de Verenigde Staten, Israël en Nederland samen in Tilburg om de herinnering een plek te geven in de vorm van een struikelsteen voor het ouderlijk huis van Bertram”.

Woensdag 27 november 2019

19.45 - 22.00 uur *

CC Jan van Besouw

Spreker

Prof. dr. A.-J. Bijsterveld

€ 5,00 inclusief koffie/thee

Birgitta Naber
de contactgegevens vindt u onderaan
deze pagina, u kunt deze alleen zien
als u bent ingelogd

Belangstellenden zijn welkom. Kosten € 7,50 inclusief koffie/thee, te voldoen aan de ingang van de zaal.

*Wij verzoeken u op tijd aanwezig te zijn, zodat de spreker ongestoord aan de lezing kan beginnen.