Museumbezoeken najaar 2019 Culturele Club

Museumbezoeken najaar 2019.pdf

nieuwsbericht-glasmuseum

September: Glasmuseum Leerdam

Het Glasmuseum heeft van april tot november 2019 een tentoonstelling over het gebruik van glas in de architectuur. Glas In Zicht heet deze tentoonstelling en belicht het ‘alledaags’ decoratief glas in kozijnen, deuren en ramen in Nederland, maar ook het zogenaamde ‘bouwglas’, met unieke exemplaren van glazen bouwstenen en dakpannen. Voor het eerst wordt over dit soort glas in Nederland een tentoonstelling georganiseerd voor een breed publiek. Diverse decoratietechnieken vanaf 1850 passeren de revue: gebrandschilderd glas in lood, geëtst glas, gebogen glas, mousselineglas, maar ook zeefdrukken en glas in beton. Aanleiding voor de expositie is uitgebreid onderzoek over Glasfabriek Bouvy (1854-1926), evenals de recente aanwinsten van de kleurrijke glas-in-loodramen uit de periode 1920-30 van Thorn Prikker en Kamerlingh Onnes.

nieuwsbericht-hermitage-jewelen

Oktober: Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam bestaat 10 jaar! En dat viert het museum met een duik in de  fenomenale collecties van de Hermitage in St.-Petersburg. Eén van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in de tentoonstelling Juwelen! Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteert het museum twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. Soms waren ze ook provocerend of bevatten ze een geheime boodschap. Ze werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé.

niki-de-saint-phalle-les-baigneurs

November: Beelden aan Zee Den Haag

Wereldberoemd zijn de Nana’s van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) aan wie museum Beelden aan Zee dit het najaar van 2019 aandacht besteedt. Kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren die dansend, springend en bruisend van energie door het leven gaan. Hun joie de vivre werkt aanstekelijk op iedereen. De Nana’s zijn afgebeeld op posters en handdoeken, bevolken tentoonstellingen en staan pontificaal in de openbare ruimte. Halverwege de jaren zestig van de 20e eeuw zorgden de Nana’s, met hun ondubbelzinnige polyester uiterlijk, voor nogal wat ophef in de wereld van de moderne kunst. Desalniettemin zijn ze sindsdien onverminderd populair gebleven bij het grote publiek. Niet voor niets wordt gesproken van ‘Nana power’. Het zijn immers sterke vrouwen met wie je terdege rekening moet houden. De tentoonstelling Nana’s aan Zee is een solo voor Nana en een ode aan de vrouwelijkheid.