Programma Culturele Club najaar 2023

klik hier voor het programma met reisadviezen 

*********************


Tentoonstelling Henry Moore 
– september 2023 -

henry-moore

Beelden aan Zee
Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag
www.beeldenaanzee.nl

Henry Moore is een van de belangrijkste vernieuwers van de moderne beeldhouwkunst. Hij heeft een unieke vormentaal. Een voor iedereen herkenbare stijl waarin hij abstracte beeldhouwkunst en het surrealisme zo prachtig wist te combineren. Met zijn ‘reclining figures’, beelden van liggende vrouwfiguren, vaak weergegeven als een vloeiende vorm met gaten, werd hij wereldberoemd. Met de Henry Moore Foundation is een selectie uit zijn oeuvre gemaakt van totaal 70 sculpturen en objecten aan de hand waarvan zijn artistieke visie en het maakproces zichtbaar wordt. De geselecteerde werken tonen ook het effect van de materiaalkeuze op vorm, maatvoering en onderwerp van zijn beelden. In de Tweede Wereldoorlog kwam zijn ontwikkeling tot stilstand. Hij was gedwongen een functie als oorlogskunstenaar te aanvaarden. In die hoedanigheid maakte hij aangrijpende tekeningen van Londenaren die schuilen voor bombardementen. Na de oorlog maakte hij grotere figuurgroepen.

Bijzonderheden

  • Samenkomst in het museumcafé, direct na de ingang van het museum. Vriendelijk verzoek om 10 minuten voor aanvang van de rondleiding aanwezig te zijn.
  • Start rondleiding 12.00 uur

 

*********************

 

Tentoonstelling Brueghel: de familiereunie
- oktober 2023 -

jan-breughel-hetnoordbrabantsmuseum

Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
5211HT ‘s-Hertogenbosch
www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Na de succesvolle tentoonstelling over Jheronimus Bosch in 2016, is het tijd voor de familie Brueghel. Voor het eerst zijn alle vijf generaties van deze schildersfamilie verbonden in een omvangrijke tentoonstelling waarin alles aan bod komt. Waaronder de sterke familiebanden, hun innovatieve denkwijze en tomeloze ambitie en natuurlijk de kunstwerken. Van generatie op generatie bleef het familiebedrijf Brueghel een internationaal succes. Ontdek het geheim van een van de meest belangrijke families in de kunstgeschiedenis.

Bijzonderheden

  • Samenkomst in het museum café. Vriendelijk verzoek om 10 minuten voor aanvang van de rondleiding aanwezig te zijn.
  • Start rondleiding 11.30 uur met uitzondering van de 2 rondleidingen op  25 oktober  (groep Elly vd Wouw/Ine vd Berg). De start van deze rondleidingen is om 13.00 uur.

 

*********************

 

Tentoonstelling Hilma af Klint & Piet Mondriaan
- november 2023 -

hilma-af-klint-the-ten-largest-group-iv-no-3-youth-1907-courtesy-hilma-af-klint-foundation

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 21
2501 CB Den Haag
www.kunstmuseum.nl

De kunstwerken van de Zweedse Hilma af Klint zijn samen met haar tijdgenoot Piet Mondriaan te zien in het Kunstmuseum in Den Haag.
De schilders hebben elkaar nooit ontmoet, maar hun eigenzinnige oeuvres weerspiegelen beide een tijdperk waarin de kijk op de werkelijkheid door wetenschappelijke ontdekkingen en nieuwe ideeën over spiritualiteit radicaal verandert.

Aan het begin van de twintigste eeuw wordt veel van wat de wetenschap voor waar had aangenomen ondermijnd door ontdekkingen als röntgen en radioactiviteit. Het wordt duidelijk dat de realiteit ver voorbij het zichtbare gaat en dat het waarneembare er slechts een fractie van is. Tegen deze achtergrond ontwikkelen zij vrijwel gelijktijdig hun geheel eigen beeldtaal, weg van de natuurlijke verschijningsvormen.
Hilma af Klint ontwikkelt een symbolisch geladen taal vol abstracte elementen, die bestaat uit spiralen en geometrische figuren in pasteltinten.
Piet Mondriaan ontwikkelt een universele beeldtaal gebaseerd op horizontale en verticale lijnen met primaire kleuren.

Bijzonderheden:

  • Samenkomst in museum café. Vriendelijk verzoek om 10 minuten voor aanvang van de rondleiding aanwezig te zijn.
  • Start rondleiding 12.00 uur

 

*********************