bewerken2NAJAARSPROGRAMMA OKTOBER 2020 CULTURELE CLUB

Dordrechts Museum

WILLEM BASTIAAN THOLEN

tholen

Willem Bastiaan Tholen (Amsterdam, 1860 – Den Haag, 1931) is een van de meest talentvolle kunstenaars van zijn tijd en was tijdens zijn leven al erg succesvol. Hij won diverse prijzen en zijn kunst werd verkocht over de hele wereld. Tholen werd na zijn leven vooral zeer geliefd en gewild bij kunstverzamelaars.

Wie Tholens kunst kent, denkt meestal aan schilderijen van Hollandse landschappen en water. Havens vol schepen aan de Zuiderzee, velden en duinen. Terwijl juist de grote verscheidenheid van zijn werk de critici destijds al opviel: ‘Tholen durft álles aan’.

In 100 schilderijen en 80 tekeningen en etsen, veelal uit particuliere collecties, zijn de verschillende kanten van Tholen te zien. Stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende (zelf)portretten. Onderwerpen die andere schilders rond 1900 vaak links lieten liggen. Tholen schildert ze met een ongekend gevoel voor schoonheid en liefde voor detail, waarbij hij vaak verrassende perspectieven kiest.

Tholens werk is een ode aan het Hollandse landschap, maar misschien nog wel meer een ode aan interieurs, gebouwen, mensen, en het leven. Van hun alledaagsheid weet Tholen keer op keer iets bijzonders te maken.bewerken2

NAJAARSPROGRAMMA NOVEMBER 2020 CULTURELE CLUB

Het Noordbrabants Museumnajaar-2020

Rondleiding Hoogtepunten

Kom je voor het eerst in Het Noordbrabants Museum? Met de Hoogtepunten-rondleiding zie je alles wat je niet mag missen. De rondleiding neemt je door het hele museum. Door de bijzondere zalen en locaties en natuurlijk langs alle hoogtepunten van de vaste collectie. Wat ga je zien?

• Gerard van Spaendonck
  • Navolgers van Jheronimus Bosch