Programma Culturele Club Najaar 2018

programma-culturele-club-najaar-2018.pdf

gemeentemuseum-den-haag-2 2

September 2018: Gemeentemuseum Den Haag

Tentoonstelling: Aan zee met Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig

Aan de kust van Zeeland vind je brede stranden, fraaie duinen, schilderachtige dorpjes en het befaamde Zeeuwse licht. Niet voor niets kwamen kunstenaars als Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig aan het begin van de vorige eeuw graag op het Zeeuwse eiland Walcheren. De kunstenaars probeerden hier de mystiek van de bomen, de torens, kerken, duinen, het strand, de zee en de mensen te vangen.

Ze doen alle vier inspiratie op in de mooie omgeving en wisselen ervaringen uit. De schilders houden zich in eerste instantie bezig met schilderkunstige problemen van licht en kleur. Aan de Zeeuwse kust schilderen ze, elk op eigen wijze, kleurrijke, fonkelende werken met schitterende lichteffecten. Aan de hand van meer dan zestig werken van deze kunstenaars laat de tentoonstelling Aan Zee een schitterend stukje Nederland zien.

van-gogh-museum-1508253097

Oktober 2018: Van Gogh Museum

Tentoonstelling: Gauguin en Laval op Martinique

Uit onvrede over het decadente leven in Parijs vertrokken tijdgenoten van Vincent van Gogh en tevens kunstenaarsvrienden Paul Gauguin (1848-1903) en Charles Laval (1861-1894) naar Martinique en woonden en werkten daar in 1887. Deze reis zou allesbepalend zijn voor hun verdere artistieke ontwikkeling.

In deze korte tijd die ze op het exotische eiland verbleven, maakten ze een reeks bijzonder mooie kunstwerken. Voor het eerst in de geschiedenis zijn de warme, kleurrijke werken (samen met hun prachtige voorstudies en grote, uitgewerkte pastels), die ze daar maakten samen te zien.

In de dit voorjaar getoonde tv-serie “Krabbé zoekt Gauguin” trad Jeroen Krabbé in de voetsporen van Paul Gauguin en probeerde te begrijpen hoe Gauguin zo'n unieke schilder is geworden. De serie is via de site van het museum bij deze tentoonstelling nog te zien.

stedelijk-museum-schiedam

November 2018: Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling: Corneille, zijn wereld

Zeventig jaar na de oprichting van CoBrA eert het Stedelijk Museum Schiedam één van de prominente oprichters van deze beweging: Corneille (1922 - 2010). De grote overzichtstentoonstelling laat Corneilles werk zien vanaf de jaren veertig. In deze jaren ontmoet hij in Amsterdam Karel Appel en raakt hij geïnspireerd door Vincent van Gogh Als Corneille in 2010 overlijdt, wordt hij op zijn verzoek naast Van Gogh begraven, in het Franse Auvers-sur-Oise.

In deze tentoonstelling met nadruk op zijn schilderkunst (dus niet op zijn keramieken borden, stropdassen, bierblikjes, wijnetiketten) worden ook zijn inspiratiebronnen getoond: schilderijen van internationale kunstenaars als Klee en Miró, Afrikaanse maskers en landschappen die hij tijdens zijn reizen zag.