Programma Culturele Club voorjaar 2019

programma-culturele-club-voorjaar-2019.pdf

 

bal-ta-barin 2

 Januari: Noordbrabants Museum, ’s Hertogenbosch

“De wilde jaren van Jan Sluijters”

 

De grote tentoonstelling “Jan Sluijters. De wilde jaren” laat zien hoe deze Sluijters (1881-1957) als jonge kunstenaar in het buitenland kennis maakte met de avant-garde kunst van die tijd en hoe hij zich ontwikkelde tot een toonaangevend modernist in Nederland.

Het is de eerste expositie die is gewijd aan de vroege, experimentele periode van Sluijters.

Naast werken van Jan Sluijters zelf, waarvan sommige zelden of nooit voor het publiek te zien zijn geweest, is er kunst van zijn inspiratiebronnen en gelijkgestemden, zoals Kees van Dongen, Georges Braque en Piet Mondriaan.

In de eerste 15 jaar van zijn carrière experimenteert Sluijters met allerlei kunststromingen van fauvisme tot kubisme.

Wie was deze man die aan het begin van de 20e eeuw de Nederlandse kunstwereld op zijn kop zette?

 

 goden-van-egypte

Februari: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

“Goden van Egypte”

 

Met de grote tentoonstelling “Goden van Egypte” haalt het Rijksmuseum van Oudheden veel topstukken naar Nederland. Voorwerpen uit binnen- en buitenlandse musea brengen de Egyptische godenwereld tot leven. U ziet o.a. imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden, rijk beschilderde mummiekisten.

Het oude Egypte is doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en schepping bepaalden het wereldbeeld van de bevolking.

De tentoonstelling sluit af met de Griekse en Romeinse veroveraars die de Egyptische goden naar hun eigen wereld brachten en met de invloed van de Egyptische godenwereld op kunst en cultuur van Europa.

 

 evert-thielen-in-venlo

Maart: Limburgs Museum, Venlo

“Overzichtstentoonstelling met werken van Evert Thielen”

 

Evert Thielen (Venlo 1954) is een Nederlandse kunstschilder, die naast het schilderen op doek, gespecialiseerd is in het schilderen van veelluiken en panelen.

Thielen studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Het veelluik van het Lam Gods van de gebroeders van Eyck werd een inspiratiebron voor hem. Hij heeft grote interesse voor de oude schildertechnieken.

In zijn studietijd stond de fijnschilderkunst niet in hoog aanzien. Hij vertrok uit Den Haag naar Antwerpen, waar aan de Academie nog de oude technieken werden geleerd.

Naast zijn veelluiken is hij een gevraagd portretschilder en heeft zijn vrije werk internationale erkenning gevonden.

Zijn schilderstijl wordt getypeerd als realisme. De omgeving waarin hij zijn onderwerpen plaatst, is meestal eigentijds en soms licht surreëel.