Tradities geven ons houvast

tradities2 2

 

Waarom schilderen wij eieren met Pasen en geven wij moeder op Moederdag een ontbijtje op bed. Dat doen we omdat het traditie is. Alle tradities hebben een historisch verhaal. Wanneer je ´s morgens bijvoorbeeld je kop koffie of theedrinkt en een boterham met kaas eet, denk je niet dat je met een traditie te maken hebt. 
Tradities is levend erfgoed. Het zijn gewoonten en gebruiken van nu, maar met een historische wortel. We nemen ze over van onze ouders en voorouders en geven ze op onze beurt weer door aan onze kinderen en kleinkinderen.
Tegenwoordig spreken wij vaak over immaterieel erfgoed. Dat komt omdat Nederland in 2012 het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed ondertekend heeft.
Een verplichting van dit verdrag is dat elk land zijn immaterieel erfgoed moet inventariseren. Momenteel zijn er tradities die bedreigd worden. Denk aan het drie keer kussen en het handen schudden, zal dit ooit nog terugkomen? 

Ineke Strouken heeft 32 jaar als directeur leidinggegeven aan het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Met veel passie geeft zij lezingen over tradities die geworteld zijn in het dagelijks leven.

 

Datum Donderdag 02 maart 2023
Tijd 19.45 - 22.00 uur *
Locatie CC Jan van Besouw
Spreker Mevrouw I. Strouken
Kosten € 5,00 inclusief koffie/thee 
Uiterste
Inschrijfdatum
15 december 2022
Contactpersoon Lucy Smolders
de contactgegevens vindt u
onderaan deze pagina, u kunt deze
alleen zien als u bent ingelogd

Belangstellenden zijn welkom. Kosten € 7,50 inclusief koffie/thee,
te voldoen aan ingang van de zaal.

*Wij verzoeken u op tijd aanwezig te zijn, zodat de spreker
ongestoord aan de lezing kan beginnen.