'Over democratie gesproken!'

Geplaatst op 11-01-2018  -  Categorie: Algemeen
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 wordt er, net als vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen, aandacht besteed aan de democratie en ons grootste recht: het stemrecht.

Stemmen is de enige manier om invloed uit te oefenen op het politieke beleid. En nee, niet alles wat u graag zou willen, zal werkelijkheid worden. Wij leven immers in een democratisch land met een meerpartijenstelsel.

Waar komt ons democratisch stelsel vandaan? Wat is de rol en de betekenis van onze democratie? Is dit de enige staatsvorm?

Hoogleraar Fik Meijer spreekt deze avond over de verschillende staatsvormen in de antieke wereld en met name over het ontstaan en de werking van de Atheense democratie.

Fik Meijer studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Hij is sinds 1999 hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Aanleiding voor deze lezing is een krantenartikel in Dagblad Trouw van 26 oktober 2016:

Burgemeester Bert Blase van Vlaardingen als voorman van een brede groep van honderden lokale bestuurders, raadsleden en wetenschappers kondigt vandaag de campagne 'Code Oranje' aan. Die titel verwijst naar het zware weer dat Nederland teistert en de urgentie van hard ingrijpen, maar moet volgens Blase ook als een 'wenkend perspectief' worden gezien. Het populisme heeft de wind in de zeilen, de roep om alternatieven voor de vertegenwoordigende democratie groeit. De oude, traditionele gemeenteraad moet op de helling. De groep doet concrete aanbevelingen voor de lokale politiek, omdat de bestuurlijke vernieuwing daar vooroploopt.

Datum     Dinsdag 16 januari 2018

Tijd         19:45 – 22:00

Locatie     CC Jan van Besouw

Spreker    Prof. dr. F. Meijer

Contact    Renate van Dommelen

               nelemmod.v.mgr.[antispam].@kpnmail.com                                                                 

Belangstellenden zijn welkom, toegang is gratis.

Heel Goirle stemt is een initiatief van het KVG Goirle i.s.m. Openbare Bibliotheek Midden–Brabant, afdeling Goirle en het CC Jan van Besouw. 

Zo organiseert CC Jan van Besouw op 8 en 9 maart een optreden van theatergezelschap Matzer in de raadszaal van het gemeentehuis in Goirle. Het project wordt ondersteund door de gemeente Goirle en Rabobank Tilburg en omstreken.