Proeverij Wijngaard Dassemus

Geplaatst op 22-08-2020  -  Categorie: Algemeen

Het was een perfecte middag voor ons bezoek aan deze biologische wijnboer. Niet te warm en af en toe de zon.
Na een beetje gepuzzel met auto’s op de parkeerplaats, werden we ontvangen door het jonge echtpaar met een koel glas appel cider.  Deze wijnboer heeft van een hobby een serieus bedrijf gemaakt. Hij werkt er volledig nu, zijn echtgenote heeft nog een fulltime time baan ernaast. Ze zijn nu 15 jaar bezig en hebben een prachtig bedrijf opgebouwd met 4 ha wijnranken, waar elk jaar wat ha bijkomt. Onze toch grote groep werd in twee groepen gesplitst. Een groep ging de wijngaard in, de andere het productiebedrijf en wijnkelder. Hier werd uitgelegd wat er met de druiven gebeurt na de pluk. Er wordt niets verspild van de druiven, zelfs de steeltjes niet, die gaan naar de geiten. Ze vinden het een feestmaal! Het gistingsproces verloopt in ketels. In de grootste gaat wel 3500 liter, in de kleinste 20. En dan moet de wijn rijpen in de vaten.
Op naar de wijngaard. Ze werken met druiven die niet gespoten hoeven te worden. Biologisch dus! Er wordt in laboratoria geëxperimenteerd met kruisingen tussen de druivenrassen. En nu met de klimaatverandering kan ook van Nederlandse bodem een lekkere Bourgogne komen. Vooral 2018 was een erg goed jaar hoorde we.
We liepen tussen de witte en rode druiven, bijna rijp voor de pluk. De bodem bedekt met grassen, kruiden, klavertjes etc. Er stonden ook bijenkorven waar hele lekkere honing vandaan komt.
Na de rondleiding konden we zelf proeven. Eerst een lekkere witte wijn, daarna een roze en toen de rode wijn van dat prachtige jaar 2018!
Ik zag dat er na afloop ook aardig wat dames met een of meer flesjes wijn naar huis gingen.
Kortom een prachtig bedrijf, waar hard gewerkt wordt en niets verspilt. Zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen en er zijn foto's gemaakt. Log in op de website en bezoek het besloten gedeelte om de foto's te bekijken.